Založ si blog

Skartovačka (podľa čoho ju vybrať? )

Stupeň utajenia sa dá charakterizovať ako spôsob, akým sú dokumenty “nasekané”. Laicky povedané, čím menšie kúsky skartovačky alebo skartovače dokument skartujú, tým zložitejšie je “poskladať” pôvodný dokument a tým ťažšie sa z odpadu dá získať pôvodná informácia. Platí formulka “čím menšie kúsky – tým vyšší stupeň bezpečnosti”.

Spôsoby, akým skartovačky režú dokumenty na menšie kusy sú prakticky len dva:

  1. 1. Pozdĺžny rez – Dokument je prerezaný len v jednom smere a výsledkom je pásik o dĺžke skartovaného dokumentu. Tento spôsob sa využíva pri skartovačkách so stupňom utajenia 1, 2 a 3. Jeho výhodou je menšia energetická náročnosť a spravidla aj menšie opotrebenie rezacích nožov. Skartovačky s týmto spôsobom rezu (tým, že režú dokument na väčšie kusy) sú schopné skartovať naraz väčšie množstvo dokumentov ako rovnaké skartovačky s priečnym rezom a zároveň sú o poznanie rýchlejšie. Medzi nevýhody patrí hlavne nutnosť častejšieho vysypávania zberného koša
  2. 2. Priečny rez – Dokument je prerezaný v oboch smeroch (pozdĺžne aj priečne) a výsledkom je malý kus v tvare obdĺžnika. Tento spôsob rezu sa používa pri všetkých ostatných stupňoch utajenia.

 

Vo svete existuje mnoho štandardov pre skartáciu dokumentov. V Európe je zaužívaná norma DIN 32757 nemeckého normalizačného úradu (Deutsches Institut für Normung). Rozdeľuje stupne utajenia do šiestich kategórií DIN 1 až DIN 6, pričom 1 je najmenej bezpečný a 6 je najbezpečnejší spôsob skartácie. Či už sa jedná o skartovačky HSM alebo o skartovačky IDEAL alebo o iných výrobcov skartovačiek – túto normu používa prakticky každý.

 

 

DIN 1

Pozdĺžny rez na pásiky s maximálnou šírkou 12mm. Používa sa takmer výlučne v malých osobných skartovačkách určených do domácnosti a všade tam, kde nie je potrebné sa obávať o únik informácií.

1

 

 

 

DIN 2

 

Pozdĺžny rez na pásiky s maximálnou šírkou 6mm. Úroveň 2 je najnižšia odporúčaná vo firemnom prostredí, pri skartovaní kreditných kariet alebo citlivých dokumentov v domácnosti ako sú napríklad výpisy z bežného účtu.

2

 

DIN 3

Pozdĺžny rez na pásiky s maximálnou šírkou 2mm. Rez so stupňom utajenia 3 je potrebné použiť pri skartovaní akýchkoľvek, čo i len trocha citlivých firemných dokumentov, marketingových plánov, zákazníckych informácií a podobne.

3

 

DIN 4

Priečny rez na veľkosť 2x15mm. Stupeň 4 je odporúčaný pre všetky vysoko citlivé informácie z firemného prostredia. Je úplne dostačujúci pre väčšinu bežných firiem. Vyšší stupeň utajenia ako 4 potrebujú zväčša len vládne inštitúcie.

4

 

DIN 5

Priečny rez na veľkosť 0,8x12mm. Ešte donedávna najvyšší možný stupeň utajenia podľa normy DIN. Používa sa v bankovom sektore, vo vládnom prostredí, vojenskom priemysle alebo v tajných službách.

5

 

DIN 6

Priečny rez na veľkosť 0,8x4mm. V súčasnosti najvyšší stupeň utajenia podľa normy DIN. Skartovanie na túto úroveň požadujú len tí najparanoidnejší šéfovia.

6

Rozmery Skartovaných Útržkov Podľa Normy DIN 32757

 

  • DIN 1 = 12 mm prúžky

  • DIN 2 = 6 mm prúžky

  • DIN 3 = 2 mm prúžky (dôverné)

  • DIN 4 = 2 x 15 mm častice (citlivé)

  • DIN 5 = 0,8 x 12 mm častice (Prísne tajné alebo utajované)

  • DIN 60,8 x 4 mm častice (Prísne tajné alebo utajované)

 

Kancelária podľa Sherlocka Holmesa

28.05.2013

Začiatkom mája som si urobila výlet do Londýna. Keďže som Londýn navštívila po prvýkrát (ale určite nie posledný) musela som proste vidieť všetky atrakcie, pamiatky, múzeá a záhrady, ktoré toto mesto ponúka. Ako veľký fanúšik detektívok, strašne som sa tešila na Múzeum Sherlocka Holmesa na Baker Street 221B, kde mal údajne kanceláriu a spolu s doktorom Watsonom [...]

Ste pripravení na grilovačku?

25.05.2013

Štvrtok poobede… Kancelária v centre mesta… Sedím za stolom… Snažím sa pracovať, tak sa tvárim zamyslene. V mojich myšlienkach je sobota. Slniečko svieti, je príjemne teplúčko (tak maximálne 25stupňov, aby to nebolo príliš). Sedíme v záhrade a grilujeme. Zo zamyslenia ma vytrhne zvonenie telefónu. Žeby pracovný hovor? Zabudla som na nejaký termín? Nie, [...]

Farby v kancelárii

10.05.2013

Všetkým je dobre známe, že farby ovplyvňujú náš život. Či už vedome alebo podvedome. Keď sme smutní, siahame po tmavých nevýrazných farbách, naopak, keď sme šťastní a spokojní, radi sa obklopujeme svetlými a žiarivými farbami. Kuchyňu máme zariadenú do modra, lebo niekde sme čítali, že táto farba tlmí chuť do jedla, spálňu zväčša zariaďujeme v jemných [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

najoffice

Sme spoločnosť, ktorá sa zaoberá predajom kancelárskych potrieb, papierenského tovaru a kancelárskej techniky pre koncového spotrebiteľa za veľkoobchodné ceny a chceli by sme poradiť každému, ako sa správne rozhodnúť, by si zadovážil pre seba len to, čo je naozaj potrebné. Nájdete nás na stránke www.najoffice.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 24605x
Priemerná čítanosť článkov: 2734x

Autor blogu